Guide: Sådan vælger du det rigtige vinglas

De fleste vine smager og dufter godt, uanset hvilket glas du anvender. Hvis du går op i vin, er det dog vigtigt, at du vælger det rigtige glas, da det har en afgørende indflydelse på, om du får det optimale ud af vinen. I denne artikel kan du læse mere om valg af vinglas.

De fleste ved, hvad forskellen på et rødvins-, hvidvins- og champagneglas er, og de fleste har formentlig også glas i flere forskellige størrelser. Hvis du går op i vin, er det dog en god idé at vide, hvilken indflydelse glasset har på vinens smag, aroma og den generelle oplevelse.

Vinglassets karakteristiske tynde stilk har dét formål at sikre, at vinens temperatur ikke bliver påvirket, når du holder på glasset. Derfor er det væsentligt, at du rent faktisk holder på stilken, når du fører glasset op til munden.

Hvorfor har glasset en indflydelse på vinen?

Det korte svar på ovenstående spørgsmål er, at vinen med mild duft egner sig bedst til større glas. Større glas medvirker, at aromaen bedre kan folde sig ud, hvorfor du får mere ud af en Nebbiolo eller Pinot Noir, når du vælger et stort vinglas.

Er der derimod tale om en vin med en kraftig aroma, bør du i stedet vælge et mindre glas, som omslutter den intense duft. Det kan eksempelvis være en Zinfandel eller Barolo, som ofte har en intens duft og aroma. Du kan også læse her, hvordan du vælger de rigtige drinksglas.

Vinglassets form

Valget af vinglas har en stor betydning for smagen. Generelt er der tre parametre, som har indflydelse på den oplevelse, vinen giver dig. De tre parametre er form, størrelse og åbning. Vinglassets form er den væsentligste faktor.

Ifølge japanske forskere, påvirker vinglassets form måden, hvorpå alkoholen fordamper. Den klassiske form, hor vinglasset har en bred midte med en smal åbning gør, at alkoholen fordamper i kanten, så duftoplevelsen ikke påvirkes så meget, som hvis du anvendte et almindeligt glas.

Vinglassets størrelse

Størrelsen på vinglasset har ligeledes en markant betydning for, hvordan oplevelsen bliver, når du drikker af og dufter til vinen. Formen har en indflydelse på, hvor meget af vinen, der kommer i kontakt med ilt, og det påvirker, hvordan vinen udvikles og opleves, når du drikker den.

Vinglassets åbning

Måden, hvorpå vinglasset åbner sig, påvirker, hvor meget vin, du drikker ad gangen, samt hvor på tungen vinen rammer, når du drikker. Hvis kanten på åbningen bøjer udad, samler du læberne, når du drikker af det. Det betyder, at vinen rammer det forreste af tungen først.

Vælger du et vinglas med en smallere åbning, skal du lægge hovedet mere tilbage, hvorfor vinen rammer det bagerste af tungen først. Det har en afgørende betydning for, hvordan du oplever vinen, og det er derfor, der anvendes forskellige vinglas, afhængigt af hvilken vin du drikker.

Hvilke glas egner sig til de forskellige typer vine?

Mens nogle vine kan drikkes af almindelige vinglas, får du mere ud af at væge et særligt vinglas til andre typer af vine. Herunder følger en kort introduktion til de forskellige former for vinglas, så du får nemmere ved at vælge det rigtige.

Champagneglas

Hvis du skal nyde en god champagne, får du mest ud af at vælge et champagneglas. Før i tiden drak man champagne af det, der kaldes for champagneskåle. De havde en lav fod og en stor åbning. I dag er det dog de såkaldte Flûte-glas, der er standarden – og det er dem, du formentlig kender som almindelige champagneglas.

I et almindeligt glas, som er høje og slanke med en smal åbning, får du mere ud af boblernes duft. Bredere glas gør smagsoplevelsen mere diffus, og derfor egner de sig ikke lige så godt til champagne. Køb flotte champagneglas her.

Almindelige hvidvinsglas

Et almindeligt hvidvinsglas egner sig til friske og sprøde hvidvine. Det er de hvidvine, som ikke er lagret på fad og derfor ikke har så meget fylde. De egner sig perfekt til eksempelvis Riesling eller Sauvignon Blanc.

Almindelige rødvinsglas

Dette rødvinsglas egner sig perfekt til modne hvidvine og det meste rødvin. Glasset er lidt mindre end et bourdeauxglas, men det har den samme form. Bruger du vinglasset til vine med udprægede tanniner, er det vigtigt, at du dekanterer vinen først.

Bourgogneglas

Disse glas har en bred skål og en stor overflade, som giver ekstra ilt til vinen, så den åbner sig mere op. De er velegnede til vine fra Bourgogne, ligesom de fleste vine, der er fremstillet af Pinot Noir egner sig til vinglasset. Du kan også med fordel skænke rødvine fra Barbaresco, Barolo og Piemonte i glasset.

Bourdeauxglas

Dette vinglas er en smule smallere en et bourgogneglas, og derfor vil aromaen fremstå mere koncentreret. Glasformen gør, at vinen rammer det bagerste af tungen, og det får frugten til at være mere fremtrædende, mens syren mindskes.

Bourdeauxglasset egner sig Sangiovese-baserede vine som Brunello og Chianti Classico samt Cabernet Sauvignon og Merlot. Kan også bruges til drinks, hvis du ikke har nogle drinksglas.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like